Specialisten

Verhelp de slechte akoestiek in je huis

Ben je wel eens ergens op een verjaardag geweest waar je na twee uur gillend gek werd, omdat je door al het lawaai degene naast je niet eens meer verstond? Grote kans dat dat ergens in een nieuwbouwwoning was, met een strak ingericht interieur. In veel nieuwbouwwoningen is er sprake van een slechte akoestiek, waardoor het er kan klinken alsof je je in een betonnen bunker bevindt. Dat is prima zolang je alleen bent, maar wanneer je kinderen hebt of vaak veel mensen over de vloer hebt, dan is dat erg vervelend. Gelukkig is er aan slechte akoestiek wel het een en ander aan te doen, zonder dat je daarvoor veel aanpassingen hoeft te doen in je interieur.

Bij een strakke inrichting, met bijvoorbeeld een natuurstenen vloer en een strakke wand, wordt het geluid in huis nergens goed gedempt of geabsorbeerd en klinkt het geluid vaak erg galmend. Een oplossing kan dan zijn om een vloerkleed aan te schaffen, of ergens gordijnen op te hangen. “Het kan zijn dat dat niet voldoende is”, vertelt Martin Wijbenga van MW Sound & Solutions uit Leeuwarden. “Dan zijn akoestische panelen een goede oplossing. Deze plaatsen we dan op een strategische plaats in de ruimte. Hierdoor worden de geluidsgolven opgevangen en krijgt je ruimte een goede akoestiek.”

Wie bij akoestische panelen denkt aan ouderwetse panelen, zoals je die in muziekstudio’s ziet, heeft het mis. “Tegenwoordig zijn er erg mooie panelen te krijgen, in wel vijftig verschillende vormen en van verschillende materialen. De merken Primacoustic, Artnovion en Incatro bieden panelen die zowat lijken op kunst.”

Naast de neutrale, maar soms ook kleurrijke panelen, is het ook mogelijk om panelen te laten printen met bijvoorbeeld zelfgemaakte foto’s, van bijvoorbeeld de kinderen, een huisdier of juist een mooie vakantiefoto. “Als je zelf een foto op bijvoorbeeld canvas laat drukken is dat niet genoeg”, vertelt Martin. “Canvas reflecteert het geluid terug. Het wordt niet opgenomen.”

Naast de panelen die zichtbaar zijn in je ruimte kun je er ook voor kiezen om de panelen op te laten gaan in je inrichting. Zo plaats je de panelen bijvoorbeeld in een boekenkast. “Het is dus niet altijd noodzakelijk dat je de panelen ziet.”

Volgens Martin is er de laatste tijd meer aandacht voor een goede akoestiek in woningen. “En dat is ook niet meer dan logisch. Je wilt prettig wonen in je huis. Daar hoort een goede akoestiek bij. Ook als je gehoorproblemen hebt is het erg prettig om een goede akoestiek te hebben. Dat kan het verschil maken tussen het kunnen volgen van een gesprek en geen flauw idee hebben waar het over gaat.”

Wil je meer weten?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact op.